Wie wat bewaart, heeft wat!

Een erfgoedleerlijn van alle Haarlemse erfgoedinstellingen

Archeologisch Museum Haarlem, Het Dolhuys, Frans Hals Museum, Grote of Sint Bavokerk, Museum Haarlem, Historische Vereniging Haerlem, Noord-Hollands Archief, de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Teylers Museum.

Reserveer


Alle kinderen houden van verzamelen; sommigen gaan er zelfs hun hele leven mee door. En sommige instellingen bewaren dan weer verzamelingen van honderden jaren oud. Waarom begin je eigenlijk, en wat kies je om te verzamelen? Hoe zorg je dat het mooi blijft en wat doe je als je huis uitpuilt van de spullen? Allemaal vragen die in de verschillende instellingen langskomen. Binnen het thema ‘verzamelen’ heeft elke instelling een andere invalshoek gekozen om uit te diepen met de leerlingen. Bij het programma hoort ook een ‘digitale leskist’, met docentenhandleidingen, voorbereidende lessen voor het digibord, een spel en een verwerkingsles in de vorm van een tentoonstelling op school.

Boekt u als school de gehele erfgoedleerlijn, dan gaat elke groep op bezoek bij één van de deelnemende instellingen. Maar het is ook mogelijk om de programma’s van de instellingen los af te nemen, zonder dat ze zijn ingebed in de gehele leerlijn. De leerlijn is gebaseerd op het leerplankader van de SLO ‘Kunstzinnige Oriëntatie en Cultuur’, en Cultuur in de Spiegel.Welke groep kan terecht bij welke instelling?

Groep 1 & 2: Frans Hals Museum en Teylers Museum.

Groep 3 & 4: Archeologisch Museum Haarlem, Grote of Sint Bavokerk en Historische Vereniging Haerlem (Hoofdwacht).

Groep 5 & 6: Museum Haarlem en Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Groep 7 & 8: Noord-Hollands Archief en Het Dolhuys.


De kosten van dit programma zijn per groep €75,- incl. BTW (Teylers en Frans Hals €110,- per groep). Reserveren is noodzakelijk.Wie Wat Bewaart, Heeft Wat in Teylers Museum

Kleuters uit groep 1 en 2 maken een spannende ontdekkingstocht door Teylers Museum om te onderzoeken wat er allemaal wordt bewaard. Ze krijgen in groepjes van 5 een tasje met spulletjes die horen bij opdrachten her en der in het museum. Zo onderzoeken ze welke materialen een magneet eigenlijk aantrekt, hoe een fossiele schildpad eruit ziet of een grottenbeer. Een spinnend poesje en lichtgevende stenen horen er natuurlijk ook bij! De klas wordt in het museum ontvangen door een gastvrouw. Vanuit de school is één begeleider per vijf kinderen nodig.
Van 5 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 kan Teylers helaas geen groepen ontvangen.

Reserveer
 
 


 

Wie Wat Bewaart, Heeft Wat in het Frans Hals Museum

Kleuters uit groep 1 en 2 kijken wat er in het Frans Hals Museum allemaal bewaard wordt. Dat zijn niet alleen schilderijen, maar ook stoelen, een schatkist, klokken, tegeltjes, vazen, en een héél groot poppenhuis met wel 1000 dingen! Bij de kunstwerken leest de begeleider een kort verhaaltje en maken de kinderen een kijk- of doe-opdracht. De klas wordt in het museum ontvangen door een gastvrouw. Vanuit de school is één begeleider per vijf kinderen nodig.

Reserveer


Wie Wat Bewaart, Heeft Wat in de Grote of St.-Bavokerk

De naam zegt het al en in de wereld van kinderen uit groep 3 en 4 is de Grote of St.-Bavokerk inderdaad héél groot, hoog en lang en oud. Samen wordt het lied ‘De Klokken van Haarlem’ gezongen en horen de kinderen hoe lang de echo doorklinkt. Rondleiders vertellen verhalen over dode- en levende mensen en dieren in de kerk. Daarna klimmen we omhoog via een middeleeuwse trap naar de trompetterzolder om te ervaren hoe vroeger de wachters daar de hele stad Haarlem bewaakten tegen vuur en vijand. De rondleiding duurt ca 1 uur. Er zijn op 20-25 kinderen vier begeleiders noodzakelijk.

Reserveer


 

Wie Wat Bewaart, Heeft Wat in De Hoofdwacht op de Grote Markt

Dit is het alleroudste stenen huis van Haarlem. Het was het eerste stadhuis, later werd het gebruikt als gevangenis. En nog veel meer. Nieuwsgierig? Met puzzels, een speurtocht en verhalen komen kinderen uit groep 3 en 4 alles te weten over de geschiedenis van dit bijzondere gebouw en de stad Haarlem. En ….ook over de boef die er nog steeds gevangen zit! Per 15 kinderen is minimaal één begeleider noodzakelijk.

Reserveer


Wie Wat Bewaart, Heeft Wat in het Archeologisch Museum Haarlem

Een programma voor de leerlingen van groep 3 en 4 waarin ze als archeoloog voor een dag in het museum aan de slag gaan. Dat betekent dus zelf opgraven, onderzoek naar de resten van vroeger, scherven puzzelen en bestuderen van echte voorwerpen van vroeger. Op speelse wijzen maken de leerlingen kennis met het thema archeologie en het beroep archeoloog. En krijgen ze een antwoord op wat vinden we in de bodem, hoe weten we hoe oud dit is en waarom bewaren wij de vondsten ook in het museum? De duur is ongeveer 1,5 uur. Per groepje van vijf leerlingen is één begeleider noodzakelijk.

Reserveer


 

Wie Wat Bewaart, Heeft Wat in Museum Haarlem

Leerlingen uit groep 5 en 6 mogen even de directie van het museum spelen en beoordelen welke voorwerpen op de tafel wel of niet voor de toekomst bewaard moeten blijven, en waarom. Het programma bestaat uit drie delen die de kinderen roulerend afwerken. Naast de selectiecommissie wordt er ook een film over de geschiedenis van Haarlem bekeken en is er een speurtocht over de tentoonstelling. In het museum worden de leerlingen door de activiteitencommissie begeleid. De school zorgt zelf voor drie goed geïnstrueerde begeleiders per groep.

Reserveer


Wie Wat Bewaart, Heeft Wat in de Bibliotheek Zuid Kennemerland

Kinderen uit groep 5 en 6 gaan op bezoek bij de Bibliotheek in de eeuwenoude Doelenzaal en spelen daar het Groot Vermakelijk Centsprentenspel. Eerst krijgen ze een spannend verhaal te horen over een stukje geschiedenis van Haarlem en het oudste deel van het gebouw waar de Bibliotheek is gehuisvest. Daarna krijgen ze plaatjes/illustraties te zien van de bijzondere centsprenten die de Bibliotheek al honderden jaren zuinig bewaart. In vier groepen gaan ze daarna aan de slag met een quiz, de groep met de meeste goede antwoorden krijgt een handgeschreven oorkonde! De klas wordt in de Bibliotheek ontvangen door twee bibliotheekmedewerkers. Vanuit de school zijn vier begeleiders nodig.

Reserveer


 

Wie Wat Bewaart, Heeft Wat in het Noord-Hollands Archief

Leerlingen van groep 7 en 8 maken kennis met het Noord-Hollands Archief, waar archieven, oude foto’s, tekeningen, kaarten en kranten bewaard worden. Voor het bezoek hebben zij al archiefstukken over een crimineel jongetje uit de 19de eeuw gelezen. Na de rondleiding in een archiefdepot gaan zij aan de slag met een speciale opdracht. Zo leren zij hoe, wat en waarom er oude archieven bewaard worden.

Reserveer


Wie Wat Bewaart, Heeft Wat in Het Dolhuys

De leerlingen van groep 7 en 8 ervaren in Het Dolhuys tijdens ‘Kijken met je oren’ dat het erfgoed in het museum dingen laat zien, maar ook juist niet laat zien. In kleine groepjes krijgen zij een rondleiding waarbij het steeds draait om dezelfde vraag: wat zie je wel en wat zie je niet? Zij moeten kijken met hun oren om hier achter te komen.

Reserveer